ZAHĂRUL ŞI CELULELE CANCEROASE

Publicat pe 27 octombrie 2018

Conform datelor publicate de specialişti în domeniul cancerului şi nutriţiei, există cel puţin cinci motive foarte bine argumentate ştiinţific care atestă influenţa negativă a consumului de zahăr în cazul persoanelor care suferă de cancer, ori sunt în perioada de recuperare după terapia antitumorală (Nutrition Science News, April 2000 – Dr. Patrick Quillin, Director al Centrelor de Tratament al Cancerului din SUA, Tulsa).
1. În primul rând, este demonstrat ştiinţific faptul că celulele canceroase au o afinitate/poftă de 10-12 ori mai mare pentru zahăr decât celulele normale. Drept dovadă, tomografiile cu emisie de pozitroni (unul dintre instrumentele cele mai exacte pentru detectarea creşterii tumorii) utilizează glucoza marcată radioactiv; pacienţii ingeră apa cu zahăr marcat radioactiv, iar acesta ajunge să se concentreze şi evidenţiază zona în care există celule tumorale. Din punct de vedere ştiinţific, explicaţia acestui fenomen constă în glicoliza crescută la nivelul celulelor tumorale, ceea ce face ca glucoza să fie un veritabil combustibil tumoral.
2. În al doilea rând, este demonstrat ştiinţific faptul că tumorile se dezvoltă în mediu acid. Având în vedere faptul că soluţia de zahăr în apă are pH acid (în jur de 6,4), consumul de zahăr scade pH-ului sângelui (care este bazic în mod normal, în jurul valorii de 7,4), şi astfel favorizează dezvoltarea tumorală.
3. În al treilea rând, este demonstrat faptul că zahărul scade fagocitoza, procesul prin care fagocitele “curăţă” organismul de intruşi, acţiune importantă pentru sistemul imunitar al omului; fagocitele sunt responsabile de recunoaşterea şi particulelor/structurilor străine din sânge şi prezentarea unor semnale în vederea constituirii de anticorpi contra acestora. Punctual, s-a demonstrat faptul că 10 linguriţe de zahăr pe zi (însemnând cantitatea de zahăr existentă într-o singură sticlă de anumite băuturi carbogazoase) scad cu 50% activitatea fagocitelor . Mai mult decât atât, s-a constatat faptul că în timp ce efectul inhibitor este foarte rapid (un consum moderat de zahăr inhibă 38% din activitatea fagocitelor după doar 1 oră de la consum, şi 44% la două ore după consum), recuperarea activităţii imunitare a fagocitelor are loc abia peste 5 ore de la ingestie. Prin urmare, este de notat şi faptul că un consum constant ridicat de dulciuri, mai ales în cazul copiilor, scade capacitatea de apărare a organismului într-o manieră semnificativă.
4. Pe de altă parte, este bine ştiut faptul că ingestia de zahăr stimulează secreţia de insulină de către pancreas, tocmai cu scopul normalizării nivelului acesteia în sânge (o concentraţie de glucoză peste cea normală este toxică pentru celulă). Ţesutul mamar (şi nu numai acesta) conţine numeroşi receptori pentru insulină şi factorul de creştere insulin-like (un stimulent de creştere celulară), astfel că valori crescute ale glicemiei pot stimula indirect dezvoltarea celulelor tumorale prin creşterea nivelului de insulină secretată.
5. În plus, consumul de zahăr este cauza de obezitate, iar obezitatea a fost recunoscută ca fiind în relaţie cu cancerul esofagului, pancreasului, rinichilor, vezicii biliare, de asemenea cu cancerul de sân şi cel colorectal.
Astfel, este evident faptul că zahărul din sânge nu numai că favorizează creşterea tumorilor canceroase, ci şi stimulează dezvoltarea celulele canceroase posibil rămase în organism după terapia antitumorală, responsabile de metastazarea cancerului.
În ceea ce priveşte alternativele la consumul de zahăr (zaharoză din sfecla de zahăr şi trestie de zahăr), datele furnizate de National Institute of Environmental Health Sciences (SUA) indică faptul că îndulcitorii pe bază de stevia, malţ de orz, sirop de orez, ori zahăr de palmier, sunt o alegere bună.
Un alt mod de a “inactiva” zahărul din sânge este consumul acestuia odată cu alimente bogate în fibre, ori taninuri, despre care se ştie că au şi efect de scădere a absorbţiei zahărului în sânge.
Autor: Biochimist, Doctor în chimie, Cercetător științific grad I – Lucia Pîrvu
Bibliografie: https://beatcancer.org/blog-posts/5-reasons-cancer-and-sugar-are-best-friends/