Beneficii ale plantelor medicinale în cosmetică

Publicat pe 28 mai 2019

Extractele vegetale totale şi selective, precum și compușii vegetali separați sunt de mare interes în industria dermato-cosmetică. Utilizarea extractelor vegetale ca ingrediente active de uz cosmetic este susținută de un număr mare de studii științifice, pe culturi de celule și pe subiecți umani, toate dovedind efecte benefice certe ale compușilor vegetali asupra epidermului la om.

Una dintre caracteristicile cele mai importante, dorite în cazul tuturor produselor cosmetice și de igienă este efectul hidratant. În acest scop, produsele cosmetice pot beneficia de o gamă largă de SPECII VEGETALE care conțin compuși chimici cu efect hidratant, unele dintre cele mai eficiente specii chimice fiind poliozidele vegetale, ca urmare a capacității acestora de a reține cantități însemnate de apă, prin legături dipol-dipol; foarte cunoscută este FRUNZA DE ALOE (Aloe vera) ale cărei efecte benefice asupra pielii se datorează complianței polizaharidelor componente cu epidermul mamiferelor și efectului de hidratare intens indus de acestea; FRUCTUL DE MĂR (Malus domestica), FLORILE DE TRANDAFIR (Rosa damascena şi Rosa canina), FLORILE DE NALBĂ (Malva sp.), ca şi FLORILE DE TEI (Tilia cordata), ori FLORILE DE MUŞEŢEL (Matricaria chamomilla) au, de asemenea, efect hidratant prin conţinutul ridicat în polizaharide cu higroscopicitate mare, pectine şi mucilagii.

Efectul antiinflamator marcat al anumitor plante medicinale este, de asemenea, de mare utilitate în cazul produselor dermato-cosmetice, în special în cazul tenului gras predispus la acnee și în dermatita atopică. De exemplu, este dovedit efectul antiacneic marcat al extractelor de CRIZANTEMĂ SALBATICĂ (Tanacetum cinerariifolium), CAPRIFOI (Lonicera japonica) și VIOLETĂ (Viola odorata), efect care se manifestă prin reducerea nivelului limfocitelor T splenice, respectiv a nivelului seric al interleukinei inflamatoare IL-6 (1). Potrivit statisticilor, incidența acneei la adolescenți este de 83%, cu prevalență mai mare la bărbați (2).

În cazul tenului gras predispus la acnee, un alt aspect care trebuie menționat este infectarea leziunilor și rezistența microbilor la antibiotice. După cum se știe, deşi compuşii vegetali au efecte antimicrobiene mult mai slabe decât antibioticele şi antifungicele clasice, aceştia sunt de multe ori mai eficienţi în lupta cu microbii, ca urmare a incapacității bacteriilor şi fungilor de a dezvolta rezistență împotriva unor produse complexe cum sunt extractele vegetale. Astfel, uleiurile volatile vegetale au efect antimicrobian puternic, fiind foarte eficiente în controlul infecţiilor în general dar, cu puține exceptii, sunt foarte agresive cu pielea şi mucoasele la om. O toleranță mult mai bună au extractele apoase şi alcoolice, iar extractele din PUFULIȚA CU FLORI MICI (Epilobium hirsutum), SALVIE (Salvia officinalis) şi ROZMARIN (Rosmarinus officinalis) s-au dovedit antimicrobiene foarte eficiente; extractele de ROZMARIN au dovedit în plus şi capacitatea de a suprima răspunsul inflamator indus de germenul care produce acneea, Propionibacterium acnes (3).

Mai presus de toate însă, efectul antioxidant al compuşilor vegetali este de o importanţă şi o utilitate majoră în industria dermato-cosmetică; efectul antioxidant se datorează în principal capacității polifenolilor vegetali continuți de plante de a anihila radicalii liberi cauzați de poluare şi radiația solară – cauze principale de arsuri, cancere cutanate, îmbătrânire prematură a pielii şi keratoze actinice (4). Preluarea energiei radiației agresive UVA-UVB de către antioxidantii vegetali protejează astfel pielea nu doar de peroxidarea lipidică şi îmbătrânirea prematură a pielii, ci şi de mutaţiile la nivelul ADN-ului din nucleul celulelor expuse, cauza declanşării unor procese tumorale la nivelul epidermului. Există numeroase exemple de plante medicinale și compuși vegetali separați, din diferite clase fitochimice, cu eficacitate antioxidantă foarte ridicată; câteva exemple de produse cu efect antioxidant foarte puternic, cu aplicabilitate în industria cosmetică, sunt extractele de BUSUIOC SĂLBATIC (Prunella vulgaris), GURA LUPULUI (Scutelaria baicalensis), AFIN (Vaccinium myrtilus) si AFIN SIBERIAN (Lonicera caerulea).

Autor: Biochimist, Doctor în chimie, Cercetător științific grad I – Lucia Pîrvu…….more soon