CE SUNT ALIMENTELE FUNCŢIONALE?

Publicat pe 15 decembrie 2017

Exemplificare pe ciuperci comestibile

Conceptul de alimente funcționale se referă la acele alimente care, pe langă conținutul în substanțe nutritive (proteine, grăsimi, zaharuri, etc.) au în compoziție și așa-numiții compuși bioactivi, adică substanțe cu proprietăți terapeutice demonstrate, cum sunt, spre exemplu, polifenolii vegetali cu efect protector, antioxidant, anti-aging demonstrat de-a lungul timpului.
Odată cunoscut acest concept, consumatorii au devenit din ce in ce mai interesați de alimentele funcționale, întrucât acestea aduc beneficii reale în menținerea stări de sănătăte și de reducere a riscului de îmbolnăvire în general. Ca răspuns la acest trend ascendent, USA, Uniunea Europeana și țări asiatice ca Japonia ori Corea de Sud au introdus și revizuit de-a lungul timpului, atât reglementări asupra alimentelor funcționale, cat și a mențiunilor acestora pentru sănătate.
În acest context, CIUPERCILE (cunoscute sub denumirea știintifică de macromicete) sunt dintre cele mai importante alimente funcționale pentru om. Nefiind nici plante, nici animale, ele aparțin unui regn propriu – Fungi sau Mycota; ciupercile microscopice sunt denumite micromicete.
Ciupercile comestibile sau macromicetele au fost utilizate în alimentație de secole, fiind apreciate atât pentru PROPRIETĂȚILE NUTRITIVE, textura și aromă, cît și pentru proprietăți terapeutice (în special tonice). Faptul că ciupercile comestibile nu sunt doar o hrană sănătoasă, ci și o sursă importantă de substanțe biologic active cu proprietăți terapeutice semnificative este de natură recentă, și anume de la sfârșitul anilor ’80.
Așa spre exemplu, s-a constatat faptul ca ciupercile au un conținut caloric scăzut și în grăsimi, dar bogat în proteine și fibre, iar proteinele constituente conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali.
Mai mult, ciupercile comestibile sunt surse importante fosfor, fier și vitamine (tiamina/B1, ribofavina/B2, niacina/B3, acid ascorbic/C si ergostreol/provitamina D). Dintre compușii bioactivi care dau valoarea de aliment funcțional ciupercilor, se remarcă în special polizaharidele și terpenoidele.
Cele mai cunsocute proprietăți terapeutice ale ciupercilor se referă la efecte imunomodulatoare, antitumorale, hipocolesterolemiante, antibacteriene, antivirale, antioxidante, antiinflamatoare, antifungice, antidiabetice și de protecție cardiovasculară, efecte atribuite conținutului în compuși bioactivi din categoriile polizaharide, incluzând lectinele, terpenoide, ergosteroli, polifenoli și compusi volatili.
Dr. Hort. Corina BUBUEANU

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *