Cum putem îmbunătăţi eficienţa produselor sanogene pe bază de extracte active vegetale?

Publicat pe 24 mai 2018

EFICIENŢA produselor sanogene pe bază de extracte sau ingrediente active vegetale (ex., suplimente alimentare sau suplimente dietetice), de asemenea şi eficienţa alimentelor funcţionale, depinde nu doar de calitatea ingredientelor utilizate, ci şi de biodisponibilitatea compuşilor activi constitutivi în organismul omului.
Conform definiţiei, BIODISPONIBILITATEA (în enegleza bioavailability/BA) este fracţia din doza de substanţă administrată pe una din căile de administrare care ajunge CU STRUCTURA NEMODIFICATĂ ÎN CIRCULAŢIA SISTEMICĂ ŞI LA LOCUL DE ACŢIUNE şi care poate fi dozată în plasmă; în cazul medicamentelor administrate intravenos, biodisponibilitatea este considerată 100%.
În cazul în care compusul activ este administrat oral, biodisponibilitatea acestuia scade foarte mult întrucât se supune PROCESULUI DE METABOLIZARE, adică lanţului de transformări pe care le suferă orice compus din momentul în care este ingerat, până când ajunge în circulaţia sangvină, ori este excretat (în fecale, urină, sau transpiraţie).
Procesul de metabolizarea începe chiar din cavitatea bucală, se continuă în stomac şi intestin şi se realizează cu ajutorul a numeroase enzime secretate în tractul digestiv (ex., enzime din saliva, stomac, pancreas şi intestin, la care se aduga secreţia biliară), ori de microflora intestinală, în final realizându-se absorbția compuşilor rezultaţi prin intestin pentru a ajunge la ficat, uzina energetică care la rândul ei realizează noi transformări metabolice şi astfel elaborează (micro)nutrienţii necesari funcţionării tuturor celulelor organismului (mai puţin componentele sistemului imunitar), totodată realizează şi procesele de transformare metabolică specifice detoxifierii şi eliminării compuşilor toxici, sau care nu sunt necesari organismului.
În ceea ce priveşte biodisponibilitatea compuşilor activi vegetali, în special a POLIFENOLILOR VEGETALI, cei mai răspândiţi, totodată şi cu efectele benefice cele mai importante asupra organismului omului, datele ştiinţifice arată că majoritatea au o biodisponibilitate foarte mică (în jur de 5%), cu EXCEPŢIA UNOR COMPUŞI care pot să ajungă la o internalizare (nivel în plasmă) în jurul valorii de 50%.
Conform studiilor din ultimii ani, cea mai mare biodisponibilitate o au flavonolii din MERE şi CEAPĂ, urmaţi de antocianii din FRUCTE DE PĂDURE.
Există însă şi câteva trucuri, în fapt observaţii ştiinţifice, care pot fi de folos în încercarea de a beneficia de un maxim de efect din parte produselor sanogene pe bază de compuşi vegetali.
Astfel, datele arată faptul că:
– pentru un maxim de beneficii asupra organismului omului este bine ca produsele sanogene cu ingrediente vegetale să se consume între mese, cu excepţia celor care sunt recomandate în timpul mesei, sau imediat după masă (aceste produse conţin compuşii activi care, cel mai probabil, necesită o prelucrare metabolică similară alimentelor şi, de aceea, se absorb mai bine odată cu hrana);
– substanţele grase, emulsifianţii, ca şi alcoolul măresc mult biodisponibilitatea compuşilor vegetali (motiv pentru care băuturile digestive, de exemplu, sunt foarte eficiente în ceea ce priveşte livrarea si absorbţia compusilor activi vegetali in organism), însă afectează metabolismul şi statusul celulei hepatice, prin urmare recomandarea se referă la omul sănătos şi într-o cantitate moderată;
– fibrele scad absorbţia substanţelor active vegetale, în special a polifenolilor, urmare a afinităţii acestora pentru acest tip de matrix;
– aciditatea gastrică, starea microvililor intestinului, ca şi microbiota intestinală influenţează, de asemenea, prin efectul şi influenţa asupra enzimelor digestive în general, absorbţia compuşilor activi vegetali;
– în plus, este important de ştiut faptul că NU SE CONSUMĂ CITRICE (în special grapefruit) cât timp se urmează un tratament medicamentos administrat oral, CU ATÂT MAI MULT ÎN CAZUL BOLNAVILOR INTERNAŢI (explicaţia constă în faptul că în citrice există narigina sau naringenina care modifică dramatic biodisponibilitatea medicamentelor putând conduce la efecte de supradozare foarte grave);
– de asemenea, este bine de ştiut faptul că laptele anulează efectul polifenolilor vegetali, în special al taninurilor vegetale pe care le precipită, motiv pentru care se recomandă a se utiliza de către marii consumatori de ceai verde, ori cafea întrucât excesul de taninuri din astfel de produse pune în pericol, atât absorbția mineralelor (calciu şi magneziu), cât şi microbiota intestinală, conducând în timp la efecte negative asupra sănătăţii.

 
Autor: Biochimist, Doctor în chimie, Cercetător științific grad I – Lucia Pîrvu
Bibliografie selectivă:
1. Claudine Manach, Augustin Scalbert, Christine Morand, Christian Rémésy, Liliana Jiménez. Polyphenols: food sources and bioavailability. The American journal of clinical nutrition 79 (5), 727-747 (2004).
2. Hollman P.C.H., de Vries J.H.M., Van Leeuwen S. D., Mengelers M.J.B, Katan M. B. Absorption of dietary quercetin glycosides and quercetin in healthy ileostomy volunteers. Am. J. Clin Nutr.62, 1276-1282 (1995).
3. Susan DuPont M., Richard N. Bennett, Fred A. Mellon, Gary Williamson. Polyphenols from Alcoholic Apple Cider Are Absorbed, Metabolized and Excreted by Humans. The Journal of Nutrition, 132 (2), 172–175 (2002).
4. Azuma K., Ippoushi K., Nakayama M., Ito H., Higashio H., Terao J. Absorption of chlorogenic acid and caffeic acid in rats after oral administration. J. Agric. Food Chem.48, 5496 – 5500 (2000)

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *