Despre vitamine

Publicat pe 6 decembrie 2017

Vitaminele sunt de două categorii:

– vitamine solubile în apă sau hidrosolubile (de exemplu: vitaminele din grupul B și vitamina C) și
– vitamine solubile în grăsimi sau liposolubile (de exemplu: vitamina A, vitamina D, vitamina E și vitamina K).

Vitaminele hidrosolubile se elimină rapid prin urină, de unde și posibila carență în organism, în timp ce vitaminele liposolubile se acumulează în țesutul gras și ficat unde seconstituie în depozite; faptul că vitaminele liposolubile se constituie în depozite în țesutul gras, previne carența acestora în organism, dar stă și la baza potențialul toxical acestora, prin acumularea în exces.
Astfel, vitaminele din grupul B sunt cunoscute pentru capacitatea de a creşte energia organismului și de a reduce stresul. Se recomandă ca acestea să fie administrate sub forma complexului de 8 vitamine (constituit din tiamină/B1, riboflavină/B2, niacină/B3, piridoxină/B6, biotină/B7, ciancobalamină/B12, acid folic/B9 și acid pantotenic/B5), înainte de micul dejun, întrucât consumul în a doua parte a zilei poate întârzia instalarea somnului.
Un lucru important de știut este şi acela că vitaminele din grupul B pot declanşa reacţii alergice la unele persoane, semnele de alergie frecvente fiind senzaţii de mâncărime, sau erupţie pe toata suprafaţa corpului, de asemenea o senzaţie de căldură sau arsură resimţită în tot corpul, reacţii digestive, etc.
Vitamina C, cunoscută pentru efectul antioxidant și imunostimulator cert este foarte solubilă în apă și, la cantităţi ingerate mai mari de 100 mg/zi, se elimină foarte repede prin urină. Astfel, se recomandă ingestia pe tot parcursul zilei a unor fructe şi legume bogate în vitamina C (lămâi, portocale, grapefruit, pătrunjel, ardei, etc).
Vitaminele liposolubile A, D, E şi K au multiple efecte biologice, inclusiv hormonale, motiv pentru care se recomandă a se consuma cu mai multă prudenţă. În plus, dacă se depăşeşte doza zilnică admisă, prin faptul că acestea se acumulează în ţesutul gras şi în ficat, se poate ajunge la efecte toxice, mutagene sau chiar letale.
Prin urmare, cei mai mulţi specialişti sunt de părere că omul nu ar trebui să primească vitamine liposolubile altele decât cele provenite din hrană, tocmai ca urmare a posibilei supradozări. De asemenea, este bine de ştiut faptul că vitaminele liposolubile se absorb mai bine în prezenţa unor alimente care conţin grăsimi.
La ora actuală, datele clinice în ceea ce priveşte CONSUMUL de VITAMINE pot fi rezumate astfel:
– cea mai bună sursă de vitamine este reprezentată de alimentele bogate în aceşti compuşi activi (de exemplu spanac, varză kale, nuci, fructe, peşte, etc);
– ingestia de suplimente alimentare pe bază de multivitamine pare a fi o modalitate mai bună de completare a deficitelor dintr-o dietă, faţă de consumul unei singure vitamine;
– ingestia de vitamine nu ţine locul unei diete echilibrate (altfel spus, aportul de vitamine din suplimente nu poate contracara efectul unei alimentaţii dezechilibrate);
– nu trebuie depăşită doza maximă recomandată pentru efecte mai rapide ori mai evidente, îndeosebi în cazul vitaminelor liposolubile, mai ales în cazul vitaminelor A şi E, care pot avea efecte adverse toxice importante;
– femeile însărcinate ar trebui să consume doar formule cu combinaţii de vitamine special concepute pentru ele întrucât s-a constatat faptul că niveluri ridicate de vitamina A pot induce malformaţii congenitale, iar acidul folic ajută dezvoltarea fetusului şi previne apariția maladiei spina bifida;
– înainte de a începe o suplimentare cu vitamine sau minerale se recomandă un consult medical, iar cazurile speciale care necesită un aport crescut de vitamine (de exemplu cazuri de malnutriţie, anemie severă, rahitism, infertilitate, osteoporoză, malabsorbţie, etc.) trebuie tratate de un medic specialist;
– în ceea ce priveşte marca utilizată, specialiştii recomandă producători care au experienţă îndelungată în fabricaţie şi feed-back clinic pentru acest tip de produse pentru sănătate.
Autori:
Lucia Pirvu – Biochimist, cercetător stiinţific grad I si Minerva Panteli – Medic, cercetător stiinţific grad III
Sursa informaţii

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *